Olen kyllä tiennyt, että foolihappoa pitäisi alkaa saada tavalla tai toisella jo hyvän aikaa ennen raskautta, mutta viimeistään heti alkuraskaudesta. No, minä kävin ostamassa purkkini vasta tänään. Toivottavasti en ollut liikkeellä liian myöhään. Olen lukenut senkin, että suositeltava määrä foolihappoa olisi 400mg päivässä. Sain äiteeltä esitteen, jossa luki apteekista saatavasta Folirenista. No apteekit oli jo kiinni siinä vaiheessa kun minä olisin sinne ehtinyt (keskustan yliopiston apteekkiin ei jaksettu ajaa), joten käytiin Prisman luontaistuotehyllyllä hakemassa Fol Strongia, 800mg:sta. Epäilin sen ostamista hetken, meinasin että eipä se sitten päivästä kummene jos käväisisin huomenna apteekissa.... Mutta ostin kuitenkin ja nappasin heti tuossa illalla yhden tabletin.
Googletin foolihapon liikasaannista ja sen mahdollisista haitoista. Alkoi hiukan ärsyttää kun toisella sivulla sanottiin toista ja toisella toista!! Ensimmäisellä sivulla sanottiin että liikasaannilla voi olla niinkin vakavia vaikutuksia kuin sikiön vaurioita. Toisella sanottiin että syötpä miten paljon tahansa, ei ole vaikutusta koska B-vitamiinit (niin myös foolihappo) ovat vesiliukoisia ja ylimääräinen poistuu elimistöstä virtsan mukana. Ja toitotettiin sitä, että ruuasta foolihappoa ei edes voi saada liikaa. No, minä nyt satun ottamaan sitä purkista! Kuitenkin monella sivulla kerrottiin, että korkein määrä minkä voi päivässä ottaa turvallisesti, on 1000mg. Eli onhan tuossa 800:ssa vielä matkaa tuhanteen, mutta kuitenkin. Ja sitten sanottiin, että jos foolihappoa saa vain lyhyen aikaa liikaa (muutama kk) niin sillä ei ole vaikutusta. Ota tuosta nyt sitten selvää että mikä on oikeaa tietoa ja mikä ei! :<

Kaupassa ollessa ajattelin myöskin niin, että voin puolittaa tabletin mikäli löydän kotona netistä sellaista tietoa, että foolihapon liikasaannilla olisi haittavaikutuksia. No, eipä siinä mitään jakoviivaa ole, ei sitä silloin saa puolittaa! (th-opiskelija äitini sanoi joskus niin) Perhana sentään että meni vaikeeksi :( Taitaa vielä käydä niin että käyn huomenna siellä apteekissa niin saanpahan ainakin täsmälleen oikean määrän sitä mitä tarvitsen.
Mutta mikähän mahtaisi olla asian laita teidän muiden ihmisten mielestä?? Erityisesti tietysti äitien näkökulmia kaipailen. =)

 

 

Myöskin se ärsyttää, kuinka erilaista tietoa nuo netin eri paikoista löytyvät raskaslaskurit antavat! Liberon raskauslaskurin mukaan nyt olisi viikko 5+4 ja sen mukaan olen elänytkin. Kommentteihini tulleen linkin takaa löytyy Nutricia Muksu-lastenruuan laskuri ja sen mukaan olisin jo viikolla 6+2! Miten tuo voi heittää noin paljon, kai niissä nyt täytyy sama laskukaava kaikissa olla??? Erittäin kummallista ja erittäin ärsyttävää! Myöskin lasketun päivän ajankohta vaihtelee noilla sivuilla, mutta sillä nyt ei ihan niin suurta merkitystä ole. Kai ne tarkat viikot sitten neuvolassa ensi viikolla selviää, mutta ärsyttää vaan kun haluaisin sen tietää jo nyt.